Wat voor eisen stel jij aan een boekhoudprogramma?

Wat voor eisen stel jij aan een boekhoudprogramma?

30 maart 2021 Uit Door Admin

Boekhouden, hoe doe jij dat? Met wat voor  tool?

Met  boekhouden hebben sommige mensen vervelende associaties .
Ik heb dat ook jaren gehad , al hoewel ik het op orde houden van de financiën  van mijn  onderneming eigenlijk niet vervelend vond. Inmiddels weet ik hoe het komt dat  zoveel ondernemers een hekel hebben aan  boekhouden: hun boekhoudprogramma.

Een goed boekhoudprogramma kan veel, maar werkt eenvoudig

Na jaren  halen en trekken met allerlei   administratiepakketten heb ik  nu genoeg van het gratis uitproberen  en het bekijken van de ongekende mogelijkheden  van het zoveelste pakket. Een boekhoudprogramma moet wat mij betreft aan een aantal -volgens mij niet al te hoog gegrepen- eisen voldoen:

·    Een onopvallende pakketprijs of een lage prijs per  maand (abonnement)
·    Gebruiksvriendelijk: overzicht, geen uitgebreide mogelijkheden die je toch niet gebruikt
·    Ook voor de  onervaren die weinig weten van boekhouden
·    Geschikt voor freelancers  en  Midden Kader Bedrijven
·    Betrouwbare en effectieve werking – worden je gegevens goed opgeslagen en zijn ze zonder allerlei bewerkingen geschikt voor de belastingdienst?

Dit is toch niet teveel gevraagd? Toch schieten allerlei  boekhoudprogramma’s, ook bekende, hun doel voorbij.  Wat heb ik een aan klantenservice die een etmaal nodig heeft om mijn vragen te beantwoorden?

Als ik er binnen die tijd zelf niet uitkom,  is deze tool niet bepaald gebruiksvriendelijk. De integratie met andere programma’s  kan voor sommige  een  ontzettend meerwaarde  zijn, voor mij (en ik vermoed vele anderen) is het geen eerste voorwaarde.

Mijn mening is dat niet elk nieuw ding gekoppeld moet kunnen worden,  al denken ICT bedrijven daar anders over. Wat ik wil is een overzichtelijk pakket waarbij de ” extra functionaliteiten” niet in de weg zitten van de basishandelingen die je als ondernemer nu eenmaal moet uitvoeren. Voor die extra functies  betaal je vaak al voordat je kunt bedenken waarvoor je ze zou gebruiken.

Tegenvallende ervaringen met boekhoudprogramma’s

Om verdere frustraties  te  voorkomen, was ik zover dat ik op aanbeveling  van een kennis die ook al enige boekhoudprogramma’s heeft “versleten”, een Excelbestandje aan het opstellen  was waarin ik in ieder geval de voornaamste  zaken kon behouden .

Ook dit is erg tijdrovend  en vervelend Anders geformuleerd, ik was toe aan een gebruiksvriendelijk administratie  programma, maar had de hoop  al haast opgegeven er ooit een te vinden. Tot ik op een  online discussiegroep kwam waar niet minder dan drie boekhouders hetzelfde  programma aanraadden, met verhalen waarin ik mijn situatie snel herkende.

Nu heb ik weer plezier in de boekhouding. Het boekhoudprogramma gebruik ik ook op mijn kantoor en kost een zeer bescheiden bedrag per maand, waarvoor het alles doet wat ik ervan verwacht.