Wat kan een ISO 17025 voor je onderneming betekenen?

Wat kan een ISO 17025 voor je onderneming betekenen?

29 november 2021 Uit Door Admin

Twijfel je of je met de onderneming moet aansluiten met de ISO 17025, dat hoeft zeker niet. Het is namelijk zo dat dankzij de ISO 17025 de betrouwbaarheid van de processen binnen het bedrijf vergoot worden. Binnen jouw bedrijf wil je natuurlijk niets liever dan vertrouwen op de kwaliteit die geleverd wordt. Dit kan zijn van zowel producten als diensten, er zijn steeds meer vormen waarbij de beoordeling op kwaliteit hoog in het vaandel staat. Men kan aanduiden door middel van een certificaat of door een keurmerk dat deze kwaliteit ook daadwerkelijk is vastgesteld. Het is daarom ook belangrijk om alle informatie over ISO 17025 te kennen.

ISO 17025 accreditatie

Eigenlijk heeft iedereen er wel mee te maken, de ene indirect de andere direct. Je hebt namelijk de inspectie, producent en de toeleverancier allen hebben ze een aandeel. Dankzij de inspectie zal er worden toegezien dat afspraken nageleefd worden. Dit is zo vastgesteld in de wet en is belangrijk voor de markt, maar ook voor de consumenten. De producent moet ervoor zorgen dat aantoonbaar is dat regels en wetgeving nageleefd worden. Het zou kunnen zijn dat de producent van een product gebruikt maakt van een toeleverancier, maar deze dien dan wel in het bezit van een certificaat te zijn. Wist je dat kalibratie en validatie bedrijven worden ingehuurd, deze bekijken de processen en zorgen dat alles volgens de juiste regels verloopt.

Accreditatie en de kosten

Zoals we allemaal begrijpen brengen certificaten, keurmerken, inspecties en andere zaken kosten met zich mee. Dit geldt ook voor accreditatie, maar dit wil niet zeggen dat er extra hoge kosten uit voort komen. Het is namelijk belangrijk de kosten minimaal te houden, niemand heeft er iets aan hoge kosten te betalen als dat niet nodig is. Het is belangrijk dat je kosten voor het falen, ook wel faalkosten genoemd minimaliseert. Door te zorgen dat je goed investeert in de kwaliteit van je bedrijf zullen de faalkosten zonder meer laag zijnĀ  en hoef je deze niet meer door te rekenen.

Kalibreren is een belangrijk punt

Je zult denken dat diensten zoals kalibreren niet echt belangrijk zijn, maar niets is minder waar. De kwaliteit binnen jou w bedrijf moet je waarborgen dus ook de gereedschappen en andere zaken waarmee je werkt. Kalibratie is erg belangrijk, zo werk jij namelijk altijd met een gereedschap dat gekalibreerd is. Voor de kalibratie van al jouw gereedschappen zou je een extern bedrijf kunnen inschakelen, op deze manier spaar jij tijd voor andere belangrijke zaken. Het is belangrijk de kalibratie werkzaamheden uit te laten voeren door personeel dat hiervoor gekwalificeerd is. Als het gereedschap of apparatuur niet werkt waar jij mee werkt, kun je faalkosten krijgen en deze moet je juist zien te voorkomen. Het is niet nodig dagelijks te kalibreren, maar in de meeste gevallen is een jaarlijkse kalibratie meer dan voldoen. Dit is wel afhankelijk hoe vaak jij het meetgereedschap of apparatuur gebruikt, dat wil zeggen dat soms kalibratie meermaals per jaar zou kunnen zijn, omdat jij het apparatuur intensief gebruikt.