Verstandig omgaan met tijd op het werk

Verstandig omgaan met tijd op het werk

11 maart 2021 Uit Door Admin

Tijd is behoort tot één van de meest kostbare dingen die wij mensen hebben. Tijd loopt en kan je niet terug krijgen. Het is dus verstandig met tijd om te gaan en ook op het werk zorgt een goede time management voor een verbeterde productiviteit en betere resultaten. Time management is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Toch zijn er een aantal zaken waar je op kan letten om beter met je tijd om te gaan.

Analyseer je tijd

Als je bewust met je tijd op het werk om wil gaan is de eerste stap vrij simpel. Analyseer hoe jij zelf met tijd omgaat. Als je niet met een strakke planning werkt zal het je verbazen hoeveel tijd je waarschijnlijk verspilt aan zaken die geen hoge prioriteit hebben. Als je dagen wel ingepland zijn zal je vast zien dat je vaak toch tijd verspilt of niet perfect je planning volgt.

Plan je tijd

Nu je hebt bijgehouden hoe jij je tijd spendeert is de volgende stap het plannen van je dagen. Als je per week te weten krijgt wat je moet doen is het nog steeds aan jou om de taken per dag in te plannen. Plan te tijd verstandig en realistisch in. Houdt elke dag ruimte over voor taken die niet ingepland zijn zodat je ook in situaties waarbij spoed een rol speelt flexibel kan zijn.

Op het werk krijg je vast vaak taken door per email. Zet deze mails direct over naar een takenlijst en plan tijd vrij om de taken uit te voeren. Als taken niet meer deze week uitgevoerd kunnen worden kan je ze verplaatsen naar de volgende week. Van belang is dat je altijd je taken prioriteert en dat je rekening houdt met deadlines.

Evalueer hoe je met je planning omgaat

Volg je planning voor een week en evalueer hoe je het hebt gedaan. Ben je productiever geworden met een planning? Zo nee, heb je wel je planning goed gevolgd? Kijk waar dingen mis gaan en pas je planning voor de volgende week aan met de verbeterpunten waar je op bent gekomen.

Doe een training

Wil je snel vooruit gaan met het managen van je tijd op het werk? Een manier om snel vooruit te gaan is door een time management training te volgen. Goede trainingen op dit gebied worden gegeven door Het Effectieve Werken. Ook online kan je veel materiaal vinden met time management tips, waaronder de blog van Het Effectieve Werken.