Studiefinanciering: Hoeveel is het?

Studiefinanciering: Hoeveel is het?

22 augustus 2022 Uit Door Admin

Gaat jouw kind studeren? Dan moet je goed weten welke opties op het gebied van studiefinanciering er beschikbaar zijn. Deze studiefinanciering heeft namelijk veel veranderingen doorgemaakt en ook voor het komende schooljaar staat weer een grote verandering te wachten, omdat het leenstelsel weer teruggaat naar de basisbeurs. De bedragen die hiervoor beschikbaar zijn gesteld, kunnen een deel van de studiekosten voor jouw kind dekken. Ook zijn er mogelijkheden op het gebied van het OV. Maar hoeveel geld kan jouw kind krijgen als deze gaat studeren? En hoe zit het eigenlijk met de verschillende beurzen die de overheid beschikbaar heeft gesteld?

Het leenstelsel voor huidige studenten

De studiefinanciering opties voor ouders zijn op dit moment nog beperkt. Tot januari 2023 geldt er namelijk een leenstelsel, welke voor iedere student onder de 30 jaar beschikbaar is. De basisbeurs komt hierbij in de vorm van een lening. Het bedrag dat je ontvangt van DUO als tegemoetkoming op de studiekosten, moet je uiteindelijk terugbetalen. Hiermee begin je maximaal twee jaar naar jouw studie. Je mag dan maximaal 35 jaar doen over de aflossing, waarbij de rente op bijna 0 procent uitkomt. Ook kun je de lening tijdelijk stopzetten als het financieel niet mogelijk is om te betalen.

Enkele bedragen van de basisbeurs op een rij

Vanaf januari 2023 komt de basisbeurs weer terug. Deze basisbeurs is tot 2015 een bekend gegeven geweest onder studenten. Hoe deze er precies uit komt te zien is nog niet helemaal duidelijk, maar je kunt gedeeltelijk een overeenkomst zien met de vroegere basisbeurs. Alle studenten van het HBO en WO kunnen deze basisbeurs aanvragen. De bedragen die hiervoor op dit moment gelden zijn €91 voor thuiswonenden en €255 voor uitwonenden. Daarnaast kun je het bedrag uitbreiden door middel van een aanvullende beurs van €419 als ouders niet financieel kunnen bijdragen aan de studiekosten.

Gebruik maken van een studenten OV

Naast de studiefinanciering die je als ouder voor jouw kind aan kunt vragen kan jouw kind ook gebruik maken van het OV. Iedere student krijgt namelijk een studenten OV-kaart, waardoor reizen op doordeweekse dagen of in het weekend gratis is. Dit is afhankelijk van de keuze die je maakt en wanneer jouw kind reist. Je kunt handige info over studenten OV doorlezen om ervoor te zorgen dat je precies weet waar je allemaal aan moet denken, zodat jouw kind met het OV naar de opleiding kan of in de weekenden naar huis kan komen.

Het stopzetten van studiefinanciering

Als jouw kind stopt met studeren, is het belangrijk dat je de studiefinanciering stopzet en daarbij ook niet vergeet om de studenten OV te beëindigen. Heeft jouw kind de opleiding met succes afgerond? Dan gebeurt dit automatisch. Wel moet jouw kind met de studenten OV richting een van de loketten om het product te beëindigen. Houd dit in de gaten, omdat het anders extra kosten kan geven tijdens de terugbetaling. Het terugbetalen van een studie kan immers al meer dan genoeg geld met zich meebrengen en hier wil je niet meer van maken.