Startershypotheek voor eerste huis

Startershypotheek voor eerste huis

1 september 2022 Uit Door Admin

Je eerste eigen woning kopen met een startershypotheek.  Een startersfinanciering is een hypotheek voor je eerste huis waardoor je vaak meer hypotheek kan krijgen voor de kosten koper. Lexwonen heeft de oplossing voor starters die een hypotheek zoeken en een huis. Starters die een huis zoeken lopen tegen de volgende problemen aan:

 • Te weinig eigen geld voor de hypotheek i.v.m. bod
 • Door hoge huizenprijzen meer hypotheek nodig
 • Hoger of lager bieden op een woning in 2022
 • Geen kennis van taxatiewaarde nieuwe huis

Lees hier hoe starters hun eerste woning kunnen kopen met een startersfinanciering en wat je moet weten over bieden.

Onderkant formulier

Starterswoning financieren met startershypotheek

Een hypotheek voor starters is eigenlijk de moeilijkste hypotheek sinds 2018. Uit onze hypotheek en aankoop ervaringen blijkt dat succesvol een woning kopen door startende huizenkopers alleen lukt als ze vanaf begin tot eind begeleid worden. De kennis van de woningmarkt is belangrijk als iemand zijn eerste hypotheek afsluit voor zijn eerste eigen huis. Een startershypotheek werkt alleen als de lening past op het inkomen en het eigen geld dat aanwezig is.

Welke kennis is belangrijk als je je eerste eigen huis wil kopen?

 1. Goede kennis van woningprijzen in het hele land
 2. Hoe ziet de koopakte er uit
 3. Hoeveel hoger of lager bieden dan de vraagprijs
 4. Taxatiewaarde (marktwaarde) belangrijk

Hoe een startershypotheek regelen?

Eerste hypotheek starter

Lexwonen doet bijna uitsluitend hypotheken voor starters regelen omdat dit uitdagend is en lastig. Een startersfinanciering kan je pas regelen als je goed geïnventariseerd hebt.  Tegenslagen kan je namelijk niet hebben omdat je dat een vermogen aan eigen geld kost. Maken doorstromers een fout in de berekening van taxatiewaarde of maximale hypotheek dan kunnen ze dat goed maken met hun overwaarde. Startende huizenkopers kunnen dit vaak niet of ze willen hun spaarcenten anders gebruiken. Belangrijk is om de volgende documenten te regelen

 • BKR overzicht ( via bkr.nl)
 • Werkgeversverklaring of UWV verzekeringsbericht op UWV.nl en zoeken bij arbeidsverleden
 • Salarisstrook
 • Overige betalingsverplichtingen zoals DUO opzoeken
 • Taxatiewaarde i.v.m. eigen geld (regelt lexwonen binnen 10 minuten een indicatie)

Starters een hypotheek zonder eigen geld

Starters willen het liefst een huis kopen zonder eigen geld of met zo weinig mogelijk spaargeld in de hypotheek. Dit kan als je weet wat de taxatiewaarde van je eerste eigen woning is. Koop je namelijk onder de taxatiewaarde een huis dan heb je minder eigen geld nodig. Let op, de vraagprijs van een starterswoning heeft niets te maken met de marktwaarde of taxatiewaarde van die woning. De vraagprijs kan wel € 400.000,- bedragen maar de taxatie kan hoger of lager worden. Daar ligt de meerwaarde via Lexwonen.

Eerste huis kopen

Voorbeeld van bestaande klant uit Veenendaal die zijn eerste huis kocht. Tim en Elske konden via lexwonen.nl € 270.000,- aan hypotheek krijgen. Ze zagen een schitterende starterswoning op het Zuiderkruis in Veenendaal met een vraagprijs van € 245.000,-. Door een snelle check met onze taxateurs en het kadaster bleek de taxatiewaarde van de starterswoning € 250.000,- te bedragen. Door een bod van € 243.000 te bieden en mede door de hogere taxatie dan het bod konden we alle kosten meefinancieren in de startershypotheek.

Een van de kenmerken van een startershypotheek is dat je alle kosten kan meefinancieren als de hypotheek past op:

 1. taxatiewaarde starterswoning
 2. het inkomen

Als starters konden Tim en Elske € 270.000,- lenen voor hun eerste woning en ze hadden slechts € 250.000,- aan hypotheek nodig. Ook de taxatiewaarde was hoog genoeg waardoor hun eerste hypotheek paste. Er was geen eigen geld dus nodig omdat ze meer mochten lenen dan de koopsom omdat taxatie hoger was. Lexwonen regelt snel de indicatie woningwaarde, taxaties, koopakte en de hypotheek.

Combinatie van onderhandelen en taxatiewaarde weten zorgt voor een 100% startershypotheek. Lexwonen verstrekt op basis van no cure no pay startersfinancieringen en het bod. Vraag er naar. Bereikbaar 7 dagen per week.

Lage hypotheekrente méér hypotheek mogelijk

Hoe lager de hypotheekrente des te meer startershypotheek kan je krijgen. Dit is ook logisch. Lexwonen zoekt naar de bank waar je meer kan lenen en de kosten kan meefinancieren in de hypotheek. Lukt dit niet helemaal? Dan wel zo weinig mogelijk eigen geld meenemen voor de startershypotheek. Gezien de huidige woningmarkt moet dit lukken.

Startershypotheek met meerdere personen

Lukt het jou of jullie niet om samen of alleen en huis te kopen? Lexwonen regelt regelmatig voor starters een hypotheek met 4 personen. Met 4 starters kan je veel meer lenen. Denk aan met ouders een huis kopen,  of met vrienden.

Voorbeeld hiervan zijn 4 vrienden die samen in Wekerom een huis hebben gekocht met een startersfinanciering. Let op, een starterslening is wat anders dan een startershypotheek. Een starterslening is een aanvullende lening die je via SVN kan krijgen. Let op, verkopende makelaars zitten niet te springen op startersleningen. Ze verkopen liever aan iemand die geen extra leningen nodig heeft. Een hypotheek met een starterslening betekend meer kans op afwijzingen.

Meet weten over een hypotheek met 3 of 4 personen? Bereken hypotheek met 3 of 4 personen op deze pagina.

Hoger bieden hoeft niet!

Overbieden op een woning kan niet met een startershypotheek tenzij de taxatie hoger ligt. Sinds juli 2022 hoef je niet meer te overbieden, ook niet in de Randstad. Wij worden regelmatig belaagd door makelaars die starterswoningen te koop hebben.  De vraagprijs is de verkoopsprijs en vaak ook daaronder.  Doet lexwonen het bod samen met een biedcertificaat dan heeft u veel meer kans op eigendom.

Biedcertificaat en startershypotheek

Ga jij je eerste eigen huis kopen dan is een biedcertificaat belangrijk. Verkopend makelaar kan zien wat je kan lenen, je verplichtingen en de woningwaarde die wij hanteren. Dit is weer belangrijk voor de maximale startershypotheek. Op deze wijze kan de makelaar het risico dat een verkoop van een huis niet door gaat inschatten. Hij gaat dit ook bespreken met de verkoper van de woning. Lexwonen doet sinds 2015 op deze wijze de biedingen en de hypotheek regelen.