Opleiding tot pedagogisch medewerker: wat kun je verwachten?

Opleiding tot pedagogisch medewerker: wat kun je verwachten?

22 december 2021 Uit Door Admin

Wat ga je doen tijdens een opleiding pedagogisch medewerker? Wat zou je moeten verwachten tegen te komen? En wat kun je later gaan doen met de opleiding? Alles hierover in de volgende tekst.

Wat is een opleiding pedagogisch medewerker?

Een gespecialiseerd pedagogisch medewerker is iemand die met groepjes kinderen werkt. De pedagogisch medewerker zorgt er ook voor dat ieder kind zich optimaal kan ontwikkelen. Kinderen moeten zich dus veilig en vertrouwd voelen bij jou. Ook moet je de kinderen goed kunnen lezen zodat je weet wat ze nodig hebben. Of het nu gaat om rust, uitdaging, actie of structuur, jij ziet het gelijk. Jij bent het aanspreekpunt van ouders over hoe hun kinderen ontwikkelen. Je kunt op meerdere plekken werken met deze opleiding. Bijvoorbeeld op de peuterspeelzaal, kinderopvang, buitenschoolse opvang of bij organisaties die ondersteuning voor kinderen bieden. Omdat je in je werk altijd met kinderen te maken krijgt, moet je weten hoe je met groepsprocessen omgaat. En hoe je ervoor zorgt dat de kinderen met een plezierige manier met elkaar omgaan. Ook leer je hoe je bepaalde activiteiten kan gebruiken om kinderen te stimuleren. Je zult dus ook een keer stage moeten lopen in de praktijk.

Wat kun je later doen met deze opleiding?

Je kunt op een heleboel plekken werken met deze opleiding, maar de meest bekende waar iedereen toch wel aan denkt, zijn natuurlijk werken op een kinderopvang of naschoolse opvang. Echter, je kunt nog veel meer doen. Je zou bijvoorbeeld in een justitiële jeugdinstelling kunnen gaan werken. Hier werk je met de kinderen die een beetje het rechte pad af zijn gegaan en zich nu weer willen verbeteren. Ook zou je kunnen gaan werken in de begeleiding van zwerfjongeren. Vaak krijg je hier te maken met jongeren zonder plek om heen te gaan en geen geld om zelf een plekje te betalen. 

Het kan ook gebeuren dat je hier jongeren met drugsproblemen tegenkomt, maar in dit geval zal er ook nog een deskundige bij zijn. Ook kun je gaan werken in een CJG. Dit betekent centra voor jeugd en gezin. Hier komen ouders om vragen te stellen over de groei en opvoeding van hun kinderen en jij kan ze hierin begeleiden. Verder heb je nog het speciaal onderwijs dit zijn natuurlijk kinderen met een erg laag niveau of met problemen met leren dus die hebben veel aandacht nodig. Hier zul je niet met grote groepen kinderen zijn. En als laatste zou je reclasseringswerker kunnen worden. Hier werk je met jongeren die een strafbaar feit hebben gepleegd, maar niet in een instelling zitten. Je helpt ze met contact houden met ouders, familie en vrienden.

Wat moet je kunnen als pedagogische medewerker?

Je moet als pedagogisch medewerker goed kunnen communiceren en verder moet je creatief zijn. Ook moet je goed kunnen organiseren, want een groep kinderen is altijd een grote chaos, tenzij jij controle hebt. Ook moet je zelfstandig zijn in het geval dat je alleen bent met kinderen. Ook is betrokkenheid en inlevend zijn heel erg belangrijk. Dit zijn de belangrijkste kerneigenschappen van een pedagogische medewerker.