Eigen bedrijf starten: zo doe je dat!

Eigen bedrijf starten: zo doe je dat!

3 maart 2022 Uit Door Admin

Droom jij er ook van om een eigen bedrijf te starten? Dan ben je niet de enige. Er zijn enorm veel mensen die een bedrijf willen starten. Zonder dat je er goed bij stilstaat, komen er veel zaken bij kijken bij het starten van je eigen bedrijf. Maar hoe doe je dat? Wij hebben een handige stappenplan opgesteld hoe jij je eigen bedrijf kunt starten. Dat is wel zo handig. Lees snel meer in onze blog!

Stap 1: kies een rechtsvorm

Als je een bedrijf wilt starten, zul jij je moeten inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Je zult hier aan moeten geven welke rechtsvorm van toepassing is op je bedrijf. Er zijn verschillende rechtsvormen, zoals:

  • Eenmanszaak;
  • Vennootschap onder firma (ook wel vof genoemd);
  • Besloten vennootschap;
  • Naamloze vennootschap;
  • Commanditaire vennootschap;
  • Maatschap;
  • Stichting;
  • Vereniging;
  • Coöperatie.

Elke rechtsvorm heeft zijn voor- en nadelen. Alvorens je een rechtsvorm kiest, zul je goed over na moeten denken welke rechtsvorm het meest geschikt is.

Stap 2: Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel

Een bezoek aan de Kamer van Koophandel is onmisbaar als je dus een eigen onderneming wilt gaan starten. Jouw bedrijf zal namelijk ingeschreven moeten staan in het handelsregister. Dit zul je uiterlijk één week na startdatum moeten hebben gedaan. Gelukkig is dit eenvoudig in te regelen. Je kunt online een afspraak maken via website van de Kamer van Koophandel en vervolgens ga je naar jouw dichtstbijzijnde Kamer van Koophandel. Let op: een inschrijving kost € 50,-.

Stap 3: Schrijf een ondernemingsplan

Om van je bedrijf een succes te maken, is een ondernemingsplan van essentieel belang. Het schrijven van een plan helpt je om koers te behouden en je denkt na over verschillende lastige situaties waar je mee te maken kunt krijgen. Wat is het doel van je bedrijf? En hoe ga je deze doelen verwezenlijken? Alhoewel het schrijven van een ondernemingsplan veel tijd in beslag neemt, krijg je inzicht in belangrijke kansen, belangrijke ontwikkelingen in de markt en bovendien kun je dit document laten zien wanneer er investeerders geïnteresseerd zijn in jouw bedrijf.

Stap 4: Open een zakelijke rekening

Een logische vervolgstap is het openen van een zakelijke rekening. Zo kun jij je zakelijke kosten eenvoudig onderscheiden van je privé-uitgaven. Bekijk via welke banken je een zakelijke rekening kunt openen en vergelijk de kosten en voordelen met elkaar. 

Stap 5: Laat een website maken

Een goede visitekaartje van je bedrijf is een website. Een website kun je op verschillende manieren promoten. Hierbij kun je denken aan flyers, kaartjes, advertenties via social media en meer. Via jouw website kunnen potentiële klanten met je in contact komen. Hoe jij je marketing zult inzetten, is een belangrijk onderdeel in het ondernemingsplan (stap 3).

Stap 6: Sluit verzekeringen af

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Om je bedrijf te beschermen tegen schade kun je verschillende verzekeringen afsluiten. Doe goed onderzoek naar welke verzekeringen relevant voor je zijn. 

Stap 7: Klanten binnenhalen

Een belangrijke voorwaarde om je bedrijf te kunnen laten bestaan, is door nieuwe klanten binnen te halen. Bezoek beurzen, netwerkborrels of pleeg acquisitie. Omzet is namelijk essentieel om je bedrijf te kunnen laten groeien. Dus zorg ervoor dat je bedrijf optimaal zichtbaar is zodat je potentiële klanten kunt bereiken!

Stap 8: Belastingaangifte

Vergeet niet je belasting- en BTW-aangiftes te doen. Wellicht ben je een ondernemer voor de belastingdienst en kun je meer belastingvoordeel krijgen, zoals zelfstandigenaftrek en startersaftrek. 

Tot slot

Blijf leren en groeien tijdens het ondernemen. Ook al ben je 5 jaar bezig met jouw onderneming, je zult blijven leren. Na het starten van je bedrijf zul je merken wat wel werkt en wat niet werkt. Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Wellicht is een business coach iets voor je. Een business coach motiveert je en kan problemen oplossen vanwege zijn brede ervaring en kennis. En dat is soms wel zo fijn.