Een bedrijf verkopen: welke belangrijke stappen moet je ondernemen?

Een bedrijf verkopen: welke belangrijke stappen moet je ondernemen?

22 december 2021 0 Door Admin

Een bedrijf verkopen klinkt misschien makkelijk, maar er zijn wel een aantal zaken waar je als ondernemer moet opletten. Bij het verkopen van een bedrijf gaat er vaak veel dingen mis die eigenlijk makkelijk voorkomen had kunnen worden. Steeds vaker zie je namelijk dat veel ondernemers veel meer verliezen dan terugkrijgen wanneer ze hun bedrijf op de markt zetten. Waar moet je dus op letten als ondernemer wanneer je van plan bent om je bedrijf te verkopen? Wij geven een aantal stappen die je als ondernemer moet volgen voordat je daadwerkelijk jouw bedrijf verkoopt.

Bereid je bedrijf voor als ‘verkoopklaar’

Uitgaande dat je alle redenen hebt opgesomd waarom je jouw bedrijf wil verkopen, is het tijd dat je bedrijf ‘verkoopklaar’ maakt. Dit houdt in dat je de waarde van jouw bedrijf vaststelt en ook gelijk de vraagprijs van je bedrijf. Stel een overdrachtsplan op en bepaal ook of je ook nog bij het bedrijf betrokken wil blijven nadat het verkocht is (en op welke manier, als dat van toepassing is). Verkoop je het bedrijf aan een bekende, zoals iemand binnen de familie of een personeelslid? Bereid degene voor op zijn nieuwe rol. In het geval dat de koper onbekend is, stel je een informatiememorandum op.

Let goed op wanneer je ‘van contact naar contract’ gaat

Het zoeken van een koper is een van de makkelijkste stappen, maar het is de fase waarin je van contact naar contract gaat dat het soms wel eens lastig kan worden. Onderhandel goed met de koper en loop ook de voorwaarden van de overdracht en de vraagprijs even samen na. Maak ook duidelijke afspraken over jouw eventuele betrokkenheid. 

 

Zodra jullie het eens zijn met alle besproken informatie stel je dit ook vast in een intentieverklaring. Zo zijn alle partijen overeengestemd. Zet een handtekening neer bij alle papieren en zo bevestig je de overdracht. Bij al deze kleine stappen is het belangrijk dat je echt goed oplet. Het is namelijk bij deze fase dat het fout kan gaan, alleen omdat iemand net even niet oplet of omdat er vals gespeeld wordt door de andere partij.