Vaststellingsovereenkomst controleren: zo doe je dat

Vaststellingsovereenkomst controleren: zo doe je dat

14 september 2022 Uit Door Admin

Als je een vaststellingsovereenkomst hebt ontvangen, wil je deze vaststellingsovereenkomst controleren. De eerste versie van een vaststellingsovereenkomst is namelijk vaak in het voordeel van de werkgever. Daarom is het altijd slim deze goed te laten controleren en zeker niet direct te tekenen.

Waarom is vaststellingsovereenkomst controleren belangrijk?

Een vaststellingsovereenkomst (VSO) wordt opengesteld wanneer het contract van een medewerker met wederzijdse instemming wordt beëindigd. Daarom wordt dit ook wel een beëindigingsovereenkomst genoemd. In het document staan alle afspraken die gemaakt worden rondom het ontslag van de medewerker, zoals het blijven gebruiken van de auto of telefoon van de zaak, maar ook het recht op WW.

Aangezien het bij een VSO gaat om belangrijke zaken, is een vaststellingsovereenkomst controleren altijd enorm belangrijk. Vaak wordt een VSO ook opgesteld na een heftige periode, zoals langere ziekte, ontslag wegens reorganisaties of een arbeidsconflict. Om te voorkomen dat je door emoties zaken over het hoofd ziet, is een controle altijd slim.

Wat zijn belangrijke zaken in de vaststellingsovereenkomst?

In de vaststellingsovereenkomst moeten een aantal kerneigenschappen vermeld worden. Logischerwijs moet worden benoemd om welke werknemer en welke werkgever het gaat. Ook de datum waarop het arbeidscontract beëindigt moet worden, moet op het document staan. Verder worden álle gemaakte afspraken rondom het ontslag opgenomen. Denk hierbij aan het uitvoeren van de werkzaamheden tot de einddatum, het uitbetalen van salarissen of overuren en secundaire arbeidsvoorwaarden. Aangezien een vaststellingsovereenkomst na het tekenen bindend is, kun je er beter voor zorgen dat je al deze belangrijke gegevens goed gecontroleerd hebt voor je deze ondertekent.

Zo kun je een vaststellingsovereenkomst controleren

In sommige gevallen lijkt een werkgever veel haast te hebben met het laten ondertekenen van de vaststellingsovereenkomst. Dit komt omdat de eerste versie vaak enorm in het voordeel van de werkgever is. Laat je daarom niet onder druk zetten en neem ruim de tijd het document door te lezen. Vaak wordt een termijn van 5 dagen aangehouden. In die periode kun je de overeenkomst zelf aandachtig doorlezen, je juridisch adviseur inschakelen of online een (gratis) controle aanvragen.