Telematica voor wagenparken: de voordelen op een rij

Telematica voor wagenparken: de voordelen op een rij

23 november 2023 Uit Door Admin

Als eigenaar van een wagenpark begint telematica steeds belangrijker te worden. Telematica is een soort technologie die je helpt bij het beheren van je voertuigen. Er zijn verschillende redenen waarom je als wagenparkeigenaar in telematica zou moeten investeren. Kom in de tekst hieronder te weten wat de belangrijkste voordelen zijn van telematica voor wagenparken.

Voordeel 1: kostenbesparend

Eén van de belangrijkste voordelen van telematica voor wagenparken is dat ze helpen bij het verminderen van de brandstofkosten, wat telematica dus kostenbesparend maakt. De brandstofprijzen zijn onlangs gestegen en voor een wagenpark vormen deze prijzen gemiddeld 60% van de totale kosten. Telematica maakt het mogelijk om de zuinigste route te calculeren en welke auto lang stationair staat. Je kunt dan een medewerker erop aanspreken wanneer hij/zij zijn auto te vaak stationair laat draaien. Hiermee bespaar je op je brandstof. Overweeg je wagenpark telematica en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Kijk dan eens op Mooveconnectedmobility.com.

Voordeel 2: veiliger rijgedrag

Een ander voordeel van telematica voor wagenparken is dat het rijgedrag van medewerkers verbeterd kan worden. Dit kan omdat je als wagenpark eigenaar meer inzicht hebt, waardoor je kunt nagaan hoe je werknemers zich op de weg gedragen als het om de veiligheid gaat. Op deze manier worden verkeersongelukken en boetes voorkomen.

Voordeel 3: optimaal plannen voor efficiëntie

Dankzij telematica kun je op een efficiëntere wijze plannen. Je kunt makkelijk en snel inzicht hebben in zaken als gemaakte afspraken, bezigheden van medewerkers, locaties en dergelijke. Dit maakt het mogelijk om sneller te kunnen reageren op verzoeken.

Voordeel 4: milieuvriendelijk

Met telematica ben je milieuvriendelijk bezig, oftewel je bent je ecologische voetafdruk aan het verkleinen. Volgens de wet zijn bedrijven met meer dan 100 werknemers sinds 1 januari 2023 verplicht om de jaarlijkse CO2-uitstoot te rapporteren. Denk hierbij aan de CO2-uitstoot van zowel het zakelijke als het woon-werkverkeer van de medewerkers.

Voordeel 5: lange levensduur

Door gebruik te maken van telematica profiteer je van proactieve meldingen die ervoor zorgen dat je het onderhoud van je voertuigen nooit meer hoeft te vergeten. Medewerkers kunnen hierdoor in een veilig en goed onderhouden wagen de straat op. Door regelmatig en correct onderhoud zal de levensduur van de wagens van het wagenpark langer zijn dan zonder onderhoud.

Voordeel 6: parkeren automatiseren

Het is met telematica mogelijk om parkeersessies op automatische manier aan en af te melden, waardoor de parkeerkosten met ruim 20% omlaag kunnen gaan. Hier komt bij dat je parkeerboetes optimaal voorkomt, wat ook kosten bespaart. Nog een voordeel van automatische parkeersessies is dat medewerkers ontlast worden van de handmatige administratieve handelingen, aangezien de ritten elektronisch geregistreerd worden.