Midden- en kleinbedrijf: wat was dat ook alweer?

Midden- en kleinbedrijf: wat was dat ook alweer?

22 november 2023 Uit Door Admin

In Nederland kennen we het midden- en kleinbedrijf; misschien herken je dit begrip beter als de afkorting ‘mkb’. Maar wat houdt dit ook alweer in? Hier gaan we dat kort voor je uitleggen. Want wist je bijvoorbeeld dat we verschillende categorieën kennen binnen het mkb? En dat sommige bedrijven nooit onder het mkb kunnen vallen? Laten we snel gaan kijken.

Wat is het midden- en kleinbedrijf?

Zoals we eerder vermeldden, wordt het midden- en kleinbedrijf vaak aangeduid met de afkorting mkb. In het buitenland kennen we dit echter onder de afkorting SME, wat staat voor ‘Small and Medium Enterprises’. De Vlamingen spreken daarnaast weer over de term KMO, wat dan weer staat voor ‘Kleine of Middelgrote Onderneming’.

Het mkb houdt in dat het bedrijf bestaat uit één of meerdere ondernemingen met minimaal één tot maximaal tweehonderdvijftig medewerkers. Tevens wordt er bij een mkb een omzet van maximaal € 40 miljoen gemaakt, en een jaarlijks balanstotaal van € 20 miljoen. Deze balansen worden door de bedrijven zelf opgemaakt, of door externe partijen zoals https://www.compasnl.com/.

Het mkb: verschillende categorieën

Binnen het middden- en kleinbedrijf kennen we drie verschillende categorieën, namelijk de ‘micro’, de ‘klein’ en de ‘middelgroot’. Wat deze inhouden, gaan we hier uitleggen. Volgens de Europese Commissie kunnen we de definities van elkaar onderscheiden op de volgende wijze:

– Micro: een bedrijf dat valt onder de categorie ‘micro’, heeft minder dan tien medewerkers en jaarlijks een omzet van maximaal € 700.000, of hun balans is jaarlijks kleiner dan of gelijkwaardig aan het bedrag € 35.000.

– Klein: een bedrijf dat valt onder de categorie ‘klein’, heeft minder dan vijftig medewerkers en jaarlijks een omzet van maximaal € 12 miljoen, of hun balans is jaarlijks kleiner dan of gelijkwaardig aan het bedrag € 6 miljoen.

– Middelgroot: een bedrijf dat valt onder de categorie ‘middelgroot’, heeft minder dan tweehonderdvijftig medewerkers en jaarlijks een omzet van maximaal € 40 miljoen, of hun balans is jaarlijks kleiner dan of gelijkwaardig aan het bedrag € 20 miljoen.

Kan elk soort bedrijf onder het mkb vallen?

Om deze vraag te beantwoorden, gaan we eerst kijken naar de zzp’ers. Het grootste deel van de Nederlandse ondernemer valt namelijk onder deze categorie; volgens de laatste cijfers kent ons land in 2023 tegen de 1,26 miljoen zzp’ers! Nou hebben zzp’ers geen personeel en kan het ook zeker voorkomen dat ze jaarlijks lagere omzetten maken dan de door de Europese Commissie gestelde definitie van mkb. Maar vallen ze er dan ook onder?

Het korte antwoord is ‘nee’. Zzp’ers vallen niet onder het mkb. Waarom? Dat heeft te maken met het feit dat er werknemers in loondienst moeten zijn, wil je te maken hebben met een midden- of kleinbedrijf. Een zzp’er is bij wijze van spreken zowel zijn eigen werkgever als -nemer.

Wat wél altijd onder het mkb valt, is een B.V. Dit geldt zelfs als de ondernemer in kwestie geen personeel in dienst heeft. Wanneer dit de kwestie is, is de ondernemer Directeur-Grootaandeelhouder (DGA). Daarmee is hij altijd in loondienst, zij het bij zichzelf.

Eenmanszaken kunnen ook wel degelijk bij het mkb horen. Echter, in dat geval dient de ondernemer dus wél personeel in dienst te hebben. Externe bedrijven zoals zakenpartners, donateurs, of iemand die je salarisadministratie midden- en kleinbedrijf doet, tellen hierbij niet mee. Ze dienen echt bij de ondernemer in loondienst te zijn.