Hoeveel laadpalen kan ik bij mijn onderneming laten plaatsen?

Hoeveel laadpalen kan ik bij mijn onderneming laten plaatsen?

31 oktober 2022 Uit Door Admin

Ben jij voornemens om laadpalen te laten plaatsen bij je bedrijf, dan is het goed om te weten welke mogelijkheden je allemaal hebt. In principe maakt de hoeveelheid helemaal niets uit. Echter is het natuurlijk wel logisch dat je geen 20 laadpalen laat plaatsen op het moment je maar 4 elektrische auto’s hebt rijden. Verstandig is dan om er een aantal extra te laten plaatsen om eventueel ook je bezoek te kunnen laten opladen, maar veel meer is voor nu niet echt nodig. Om je een idee te geven hoe dit allemaal in z’n werk gaat, bespreken we in dit artikel een aantal mogelijke scenario’s. Dus heb jij een eigen bedrijf, maar nog geen laadpalen, dan is het belangrijk om nu even goed op te letten. 

Voor welke laadpalen ga je?

Wanneer je een wagenpark hebt dat bestaat voor een deel uit brandstof auto’s en voor een deel uit elektrische auto’s, dan is het zaak dat je niet alleen een tankpas voor de mensen met een brandstof auto van MKB Brandstof ter beschikking stelt, maar ook zorgt dat de overige mensen de mogelijkheid hebben om hun auto op te laten. Dit kan zowel op kantoor, maar ook thuis is een goede mogelijkheid. Zo kun je namelijk voor op de zaak een laadpaal aanschaffen waarbij je met twee auto’s tegelijk kunt opladen, terwijl dit voor thuis natuurlijk niet nodig is. Zo zijn er al laadpalen beschikbaar vak enkele honderden euro’s, maar kan dit al snel oplopen tot duizenden euro’s wanneer je meerdere auto’s tegelijk wilt kunnen opladen.

Waar plaats je een laadpaal?

Je kunt er als werkgever voor kiezen om een parkeerplaats bij je kantoor speciaal voor elektrische auto’s in te richten. Toch blijkt uit onderzoek dat ook veel werknemers het prettig vinden om ook thuis te kunnen laden. Vooral wanneer ze de auto ook privé rijden en dus bijtelling betalen. Op het moment dat dit het geval is, kun je hier als werkgever in meegaan. Dit kan door een laadpaal aan de schaffen, maar ook een laadpaal abonnement aanschaffen is een optie. Zo betaal je een vast bedrag per maand en kunnen de kosten voor het laden gemakkelijk worden verrekend. Vooral wanneer je een kleine onderneming hebt en je direct 4 laadpalen moet laten plaatsen, is dit een enorme hap uit je budget. Door te kiezen voor het leasen van de palen, heb je de mogelijkheid dit geld elder te besteden.

Ben ik verplicht een laadpaal te plaatsen?

Een veelgestelde vraag, is of het verplicht is om als bedrijf laadpalen te plaatsen. Het antwoord op deze vraag is voor een groot deel ja! Wanneer je minimaal 10 parkeerplekken hebt, ben je verplicht om op z’n minst één laadpaal te plaatsen. Dit geldt overigens alleen voor nieuwe gebouwen die na 2020 zijn gebouwd. Heb je nog een oude pand dan hoeft dit momenteel nog niet. Toch is het wel aan te raden dit te doen, aangezien er steeds meer bedrijven over gaan op elektrisch rijden. Het is natuurlijk niet heel prettig dat jij je bezoek niet de mogelijk kunt bieden tot het opladen van een auto.