Hoe herken je op tijd burn-out bij uw werknemers?

Hoe herken je op tijd burn-out bij uw werknemers?

26 april 2022 Uit Door Admin

Werkstress kan ervoor zorgen dat uw werknemers te maken krijgen met een burn-out. Dit is een vervelende klacht om last van te krijgen. Dit komt omdat een burn-out voor uitval van een werknemer kan zorgen. Het kan zelfs zorgen voor langdurig verzuim. Hierdoor is het belangrijk om een burn-out op tijd te herkennen bij uw werknemers.

Drie symptomen van een burn-out

Op het moment dat u het vermoeden hebt dat uw werknemer een burn-out kan krijgen, kan het verstandig om te kijken naar de symptomen waaraan u een burn-out kunt herkennen. Een burn-out kunt u op de werkvloer herkennen aan drie symptomen. Als u het vermoeden heeft dat een werknemer een burn-out heeft, kunt u het beste direct een arbodienst zoals ADXpert inschakelen.

Spanningsklachten bij een werknemer

Het eerste symptoom die u kunt herkennen van een burn-out, zijn de spanningsklachten waar een werknemer last van kan krijgen. Zo kan een werknemer zowel lichamelijk als geestelijk erg moe zijn. Ook kan een werknemer erg prikkelbaar zijn.

Verder kunt u dit herkennen aan het overmatig piekeren van een werknemer. Dit is iets wat u tijdens voortgangsgesprekken kunt merken. Ook als de medewerker veel last heeft van geluid om zich heen op het kantoor is dit een signaal voor een burn-out. Zo kan het zijn dat de werknemer zich lastig kan concentreren met geluid op kantoor.

Een ander symptoom van een burn-out kan slecht slapen en een gejaagd gevoel zijn. Dit is iets wat je iets wat u misschien iets minder snel herkend bij een werknemer. Als een werknemer veel wallen heeft of erg veel gaapt tijdens het werken, is dit ook één van de symptomen voor een burn-out die u kunt herkennen.

Geen controle meer over het werk

De kans is groot dat een werknemer voor een burn-out erg gecontroleerd te werk ging en alles met veel aandacht deed. Echter kan het zijn dat dit langzaam maar zeker minder is geworden. Dit kan ook een signaal van een burn-out zijn. Een burn-out kan er namelijk voor zorgen dat het lastiger wordt om het overzicht te houden.

Het werk wordt steeds minder

Op het moment dat uw werknemer eerder uitstekend werk leverde, kan het nu zo zijn dat het werk steeds wat minder wordt. Zo kan het werk van de werknemer ineens minder goed worden. Dit is ook een signaal van een burn-out. Iemand wordt namelijk niet ineens minder goed in een bepaald soort werk.

Omdat een burn-out inhoudt dat ook dagelijkse gebeurtenissen niet meer goed gaan, is het belangrijk om dit direct aan te pakken. Als u deze symptomen van een burn-out herkent, is het belangrijk om direct actie te ondernemen. Dit komt omdat een werknemer dan al rondloopt met een burn-out.

Het is belangrijk voor de werknemer om direct in burn-out herstel te gaan. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de werknemer weer op de juiste manier aan het werk kan gaan. Het herstel van een burn-out is echter wel iets wat veel tijd kan kosten.