ZZP – de financiële kant van de zaak
19 december 2022Als ZZP (zelfstandige zonder personeel) begin je aan je freelance leventje vaak vanuit de rechtsvorm ‘eenmanszaak’. Al je aandacht gaat natuurlijk naar het binnenhalen van lucratieve projecten. En naar het goede werk leveren waar jij voor kunt staan. Het geld rolt zo ook lekker binnen en jij blijft gefocust op je klanten en doet je ding. Boekhouden, inkomstenbelasting, die administratieve zaken schuiven eerst nog gemakkelijk terzijde. Maar op een gegeven moment moet je je er wel in verdiepen. Wat verwacht de belastingdienst van je zodra je vanuit de ZZP een inkomen gaat draaien?
ZZP inkomstenbelasting
Er is niet langer een baas die de loonbelasting alvast voor je inhoudt. Je moet als ZZP’er direct ‘afrekenen’ met de belastingdienst. Dat gaat op twee manieren. Je wordt per jaar aangeslagen voor de inkomstenbelasting. En je moet BTW per termijn afdragen. Dat zijn geen bekende cijfers. Hoeveel je moet betalen is afhankelijk van wat je hebt verdiend. Verdienen is voor een ondernemer hetzelfde als winst. De belastingdienst kijkt dus naar je winst en vraagt je dan om een bedrag aan belastinggeld. Nu kun je die winst vanuit je ZZP onderneming eerst nog wel wat omlaag halen. Want als ondernemer heb je ook kosten. Die mag je van je omzet aftrekken. En je mag ook kortingen van je omzet aftrekken. De belangrijkste zijn:
- Zelfstandigenaftrek
- Startersaftrek (alleen eerste jaren)
- MKB-winstvrijstelling (14% korting over je belastbare inkomen)
Nadat je winst is uitgerekend, betaal je daarover elk jaar inkomstenbelasting.
De BTW-afdracht en zorgverzekering binnen de ZZP
Los van de inkomstenbelasting staat de Belasting Toegevoegde Waarde (BTW). Voor jouw diensten bereken je bij de klanten BTW. Die moet je (elke drie maanden meestal) afdragen aan de belastingdienst. Ook al heb je verlies gemaakt in plaats van winst. Je mag eerst wel daarvan de BTW aftrekken van spullen die je voor je onderneming hebt gekocht. Dit heet voorbelasting. Vanuit de ZZP situatie betaal je daarnaast ook nog een Wettelijke Bijdrage Zorgverzekeringswet, de Zvw. De hoogte daarvan is afhankelijk van je inkomen en bedraagt enkele procenten daarvan (in 2023 is dat 6,68%).
Wikken en wegen
Ben je financieel beter af als ZZP’er of als medewerker in vast dienstverband? Zoals je las, krijg je te maken met kortingen op je omzet. Maar ook met allerlei belastingen en afdrachten. Als je alleen naar je uurtarief kijkt, wil je nooit meer terug naar een werksituatie in loondienst. Financieel specialisten hebben daarom het inkomen van een ZZP’er naast dat van iemand in loondienst gezet. Als ze beide bruto evenveel verdienen, dan blijkt dat na belastingen en kortingen de ZZP’er meer overhoudt aan netto-inkomen. Dat kan zomaar meer dan 10% zijn. Maar schijn bedriegt. Want als je in loondienst bent, betaalt je werkgever heel veel verzekeringen. En als ZZP’er moet je jezelf tegen van alles verzekeren. Ook dagen dat je ziek bent, word je natuurlijk niet doorbetaald.
De eindconclusie
Vanuit de ZZP krijg je te maken met allerlei kortingen en dus belastingvoordelen. Aan het eind echter houd je niet meer over dan iemand in loondienst. De echte voordelen van de ZZP’er zijn vrijheid, uitdaging en afwisseling. En dat is niet in geld uit te drukken.